Sarah bouwt consequent aan haar winstdoel dankzij Profit First

Bij de start van het nieuwe boekjaar in 2022 startte voor Sarah Ghijselinck van Hot Topic ook haar Profit First traject. Ze had al van het principe gehoord, maar door er onder begeleiding echt mee aan de slag te gaan, merkte ze pas wat voor een verschil dit voor haar zaak kon betekenen.

Sarah Ghijselinck runt samen met haar partner Casimir de low waste food studio Hot Topic in Gent. Hoewel de zaak goed draaide, vond Sarah dat ze te weinig op de hoogte was van hoe dat succes zich vertaalde in cijfers. Daarom zocht ze een financieel adviseur. “We waren al een tijdje op zoek, maar vonden niet direct iemand waar we een goed gevoel bij hadden. Tot ik een artikel las in Bossy magazine van Julie. Ik wist het meteen: die hebben we nodig!”

Hands-on

Al bij het eerste gesprek wist Sarah dat ze de juiste persoon had gevonden en ook Profit First kwam meteen ter sprake: “ik had al over Profit First gehoord en kende er wel iets van, maar het trok me niet echt aan. Het leek me erg ingewikkeld en cijfers zijn nu niet bepaald mijn favoriete topic. De manier waarop Julie het aanbracht heeft me overtuigd en nu ben ik daar nog elke dag blij om. Het is echt een makkelijk en vooral super handig systeem.”

Sarah kon de hands-on aanpak en vlotte opstart van het traject wel appreciëren: “Het was een verademing dat iemand ons hielp met onze cijfers. Julie analyseerde alles en gaf aan hoe het zat met onze omzet. We bepaalden samen een winstdoel en van daaruit een omzetdoel. Dit zorgde ervoor dat we ook ons aanbod en onze marketing onder de loep namen. Hierdoor zagen we al snel waar we met onze marketing kansen lieten liggen om onze omzet te doen groeien. Dat pakten we dan ook meteen aan.”

Gemoedsrust en zekerheid

Ondertussen zijn we een jaar verder en Sarah is nog altijd blij dat ze met Profit First gestart is: “We bouwen consequent aan een winstpotje. Het klinkt misschien banaal, maar er is een gevoel van rust over me gekomen. Alles is veel overzichtelijker en er is een duidelijke structuur. Ik ben een echte lijstjesmadam, ik hou van structuur in alles wat ik doe, dus om dat ook in mijn financiën te kunnen ervaren, is voor mij echt een enorme geruststelling.”

Sarah benoemt het bovendien als een gevoel van zekerheid: “Je zit safe. Zo voelt het wel, ja. Ik heb gemerkt dat wij als creatieve ondernemers vaak te weinig bezig zijn met onze financiën. Niet dat het er niet toe doet, maar het is nu eenmaal niet onze core business. En dan ga je soms kosten maken of investeringen doen op basis van wat er op je rekening staat, zonder daarbij geen rekening te houden met de belastingen die er bijvoorbeeld nog aan zitten te komen. Gewoon omdat je geen overzicht hebt. Door alles wat binnenkomt meteen in het juiste “potje” te steken, zie ik nu in een oogopslag hoe we ervoor staan en welke uitgaven we eventueel moeten uitstellen.”

"Het is zelfs leuk om te doen"

Profit First én het traject zijn voor Sarah een aanwinst geweest in haar business: “Julie is niet alleen een vat vol kennis, ze denkt echt met je mee over wat goed is voor je zaak. Bovendien is het helemaal niet zoveel werk als ik had gedacht. Wekelijks of om de twee weken hou ik me even bezig met mijn cijfers. Wat op de inkomstenrekening staat, geef ik in in de Excel die ik van Julie kreeg en ik weet meteen hoeveel naar waar moet. Het overschrijven zelf naar de andere rekeningen kost me maar een paar minuutjes. Het gaat supersnel en ik vind het nog leuk om te doen ook. De gemoedsrust en gevoel van zekerheid is me die paar minuten per maand écht wel waard. Ik raad het iedereen aan!”

Wil jij net als sarah weten hoe je er financieel voor staat?

Consequent bouwen aan je winst en op elk moment weten hoe je er financieel voor staat? Plan nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek in en ontdek of Profit First iets voor jou is.