Hoe Ine gemoedsrust vond dankzij Profit First

Een van de eerste ondernemers die zich inschreven voor het Down To Businezz Profit First traject, was Ine Blanckaert van Monar Studio. De Profit First methode was niet helemaal nieuw voor haar, maar ze had nog niet gevonden hoe het voor haar kon werken.

“Ik ben nog maar een jaar bezig als zelfstandige, dus uiteraard had ik in het begin veel schrik voor het financiële luik van een eigen zaak. Ik ging van veel zekerheid als werknemer naar geen zekerheid. Om die onzekerheden weg te nemen, wilde ik me zelf goed voorbereiden. Ik wilde stevig in mijn schoenen staan en niet ondernemen vanuit angst. Daarom las ik het boek Profit First en ik was meteen mee. Alleen volgde de uitwerking niet. Die percentages berekenen was vrij ingewikkeld, zeker als je net als ik met onderaannemingen werkt, dus ik schoof het voor me uit. Tot ik zag dat Julie als Profit First Professional ondernemers hierin wilde helpen.”

- INE BLACKAERT VAN MONAR STUDIO

Haar boekhouder zag niet meteen het nut in van Profit First en wilde Ine vooral behoeden voor extra kosten die erbij zouden komen kijken als ze 5 verschillende rekeningen moest openen. “Maar ik zag iets in dat Profit First systeem. Een soort geruststelling dat ik wist waar ik financieel aan toe was.”

Het systeem dat meegroeit met je bedrijf

Ine wilde haar inkomsten kunnen verdelen volgens de noden van haar bedrijf en weten hoeveel ruimte er was voor investeringen en kosten. “Je kan wel een bedrag op je rekening zien staan, maar wat er dan uiteindelijk maar overblijft voor je kosten is een heel stuk minder dan je op het eerste zicht zou denken. Nu ervaar ik veel meer rust. Mijn loon staat apart, net als het deel voor de belastingen. Mijn winst is nu natuurlijk nog miniem, maar naarmate mijn bedrijf groeit, zal ook dat percentage groeien.”

Net als zoveel starters had Ine er geen idee van met welke uitgaven en belastingen ze rekening zou moeten houden. Aan de start van het traject krijg je een analyse van je cijfers en een Excelbestand met jouw verdeelsleutel. “Dat is echt super handig. Wat binnenkomt op de inkomstenrekening voer ik in in dat bestand en daaruit komt dan hoeveel ik per potje moet overschrijven. En dat overschrijven zelf, tja, via de banking app is dat in een paar minuutjes gedaan.”

Een overzicht en controle hebben over je cijfers is iets waar het bij veel ondernemers aan ontbreekt. En net dat geeft Ine zoveel gemoedsrust. “Het systeem is mijn barometer om bij te houden hoe het gaat met mijn zaak. Ik weet op elk moment waar ik sta.”

Don't settle for less

Naast de rust zorgt Profit First er ook voor dat Ine op een andere manier ging ondernemen. “Ik ben op een later moment gestart met ondernemen, dus ik wil geen tijd verliezen. Ik wil ook niet settelen voor minder dan toen ik nog in loondienst werkte. Doordat ik nu geld opzij zet voor mijn loon en belastingen en perfect weet hoeveel ik over heb voor kosten en ga ik veel bedachtzamer om met de investeringen die ik maak. Ik neem beslissingen die mijn zaak vooruit zullen helpen en ga geen onnodige kosten maken.”

Ben jij net als ine op zoek naar meer overzicht?

Wil jij ook ondernemen vanuit gemoedsrust in plaats van angst? Ben je geïnteresseerd in Profit First, maar vind je het te ingewikkeld om zelf uit te zoeken? Boek dan nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te zien of dit traject iets voor jou kan zijn.